Article opinió ‘St. Miquel de Balenyà: gènesi d’un procés’

El 9 Nou, publicat el 13 d’abril de 2017

Actualment Osona té 50 municipis. El 2016 en tenia un de més: Collsuspina (ara del Moianès). La comarca, però, podria tornar a tenir, en un temps difícil de concretar, 51 municipis. Això sempre i quan l’actual Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Sant Miquel de Balenyà aconsegueixi la municipalitat independitzant-se de Seva.

Un objectiu que queda més a prop des del passat 2 d’abril. Aquest dia es va tancar la consulta impulsada per l’equip de govern de la EMD i organitzada pel Consell de participació al llarg de cinc dies. Un 83 per cent (557) van votar a favor de la independència. La participació va ser de més del 52 per cent del cens. 1.058 balenyencs majors de 16 anys tenien dret a vot.

Una participació destacable tenint en compte que en la mateixa consulta celebrada el 2009 va ser del 42 per cent. En aquella ocasió els vots a favor de la independència van ser del 94 per cent. Es va celebrar en un sol dia coincidint amb la consulta d’independència de Catalunya.

Cal recordar que les reivindicacions de Sant Miquel de Balenyà per ser un municipi independent venen de lluny tot i ser un poble jove que va créixer a partir de l’estació de tren i amb la immigració dels anys 60 i 70. El 25 de novembre de 1984 es va celebrar la primera diada ciutadana per reivindicar la segregació dels quatre municipis als quals pertanyia en aquell moment: El Brull, els Hostalets de Balenyà, Malla i Seva.

Cinc anys després d’aquesta primera jornada de reivindicació es constitueix la Comissió Promotora per la Segregació de Balenyà (CoProSe), d’una branca de l’Associació de veïns creada el 1978. El pas decisiu de la CoProSe arriba el 31 de març de 1990 quan es presenta un expedient de segregació als quatre municipis als quals pertanyia Balenyà, l’Estació de Balenyà o Balenyà Estació. Els diferents noms amb els quals s’anomenava el poble i que de fet, encara n’hi ha molts que utilitzen.

La mala notícia per Balenyà va arribar el 17 de juny de 1993. La Generalitat de Catalunya denega la segregació. Tota una sorpresa ja que l’informe de la Comissió de Delimitació Territorial va canviar de positiu a negatiu en un termini de tres mesos. Moltes són les sospites que les pressions que es va exercir l’Ajuntament de Seva van poder decantar la decisió.

I encara havia d’arribar una segona galleda d’aigua freda. El 16 de maig de 1996 i com a conseqüència de l’expedient de segregació, la Generalitat aprova la “correcció de les disfuncionalitats” del poble de Sant Miquel de Balenyà i agrega a Seva les parts corresponents dels municipis de El Brull i els Hostalets de Balenyà. La part de els Hostalets afectava tota la zona industrial de Ca l’Avellanet, fins a tocar Les 4 Carreteres. L’Ajuntament la cedia amb la condició que es fes un nou municipi. La zona de Malla en va quedar exclosa perquè els veïns de les diferents masies van votar en contra de formar part de Sant Miquel de Balenyà.

Arrel d’aquestes decisions, les desil·lusions dels promotors per la segregació (CoProSe) va ser tal que ni tan sols es va proposar la creació d’una EMD.

Actualment tot el poble està inclòs dins el municipi de Seva i segons diuen tots els informes emesos per la Generalitat i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) és “Sant Miquel de Balenyà té una dinàmica i una individualitat específica pròpia”. Donada aquesta característica tan important, la Generalitat en decret del 5 d’agost de 2014, va aprovar la creació d’una EMD. La primera i única d’Osona.

Arribar a aquest estatus va ser gràcies a l’equip de govern que en aquell moment hi havia a l’Ajuntament de Seva amb un alcalde de Sant Miquel de Balenyà, Èric Vila (UM). El mateix que es va ser escollit fa dos anys per ser el president de la EMD. A Seva i continua havent un batlle de Sant Miquel de Balenyà, Xavier Rierola (ERC).

Tots els partits que actualment formen part del ple de Seva (ERC, PDeCAT i Gent per Seva) han aprovat per ple la celebració de la consulta d’independència i de respectar-ne els resultats.

Ara és el torn de l’equip de govern de la EMD. Amb el 83 per cent de vots a favor i més de la meitat de la participació han d’entrar la demanda d’independència de Sant Miquel de Balenyà al ple del Parlament de Catalunya per ser debatuda. Ho han de fer a través d’algun o més d’un dels diputats o partits que hi tenen representació.

Tot i que la legislació espanyola i catalana no permeten a Sant Miquel de Balenyà ser municipi independent, Medinyà (Gironès) ho va aconseguir el 2015 amb una llei catalana feta a mida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s